Hvorfor endre navn eller etternavn
Det er mange årsaker til å bytte navn eller etternavn. I forskningen har man sett at dette ofte henger sammen med livsavgjørende hendelser. Det henger også sammen med hvordan man oppfatter egen identitet, hvordan man synes den speiles i navnet, og hvordan man opplever at andre oppfatter ens identitet. Den mest kjente årsaken til å bytte navn eller etternavn er når noen gifter seg.
Vi har giftes oss, må vi ha samme etternavn?
Tradisjonelt er det vanlig å gjøre en navneendring etter bryllupet. Det er vanlig at den ene ektefellen bytter etternavn så begge ektefeller har det samme etternavnet.
Det er dog ikke nødvendig å bytte navn. Dere kan velge å ha forskjellige etternavn. Eller dere kan velge å slå sammen etternavnene deres, slik at begge parter endrer etternavn.
Er det enkelt å bytte navn?
Det å bytte navn er enklere enn noen sinne. På Skatteetatens hjemmeside kan du enkelt fylle ut en søknad om navneendring for deg selv eller barn under 18 år du har foreldreansvar for. Både fornavn, mellomnavn og etternavn kan forandre.
Hvor lang tid tar navnebytte?
Behandlingstid. Dersom saken din godkjennes automatisk, vil navneendringen i utgangspunktet registreres umiddelbart, men kan ta et par uker. Det kan ta inntil fire uker å behandle en søknad manuelt. Om din søknad har gått til manuell saksbehandling vil du få beskjed.
Hvor mye koster det å skifte navn?
– Det koster ingenting. Skatteetaten/Folkeregisteret krever ikke betaling fra den enkelte for å endre navn, men det er likevel noen ting man skal merke seg om man ønsker å endrenavn. – Etter en navneendring må det etter hovedregelen gå ti år før man kan foreta en ny navneendring.
Hva må jeg gjøre etter navneendring?
Huskeliste til etter navneendring. Akkurat som når man endrer ny adresse, må du selvsagt huske å endre alle steder det gamle navnet ditt står. Husk å endre navnet ditt i pass og førerkort, hos forsikringsselskap, din lokale bank og eventuelt hos Posten.
Glem ikke å endre navn på sosiale medier, e-postsignatur og eventuelt ny e-post, i tillegg hos nettbutikker og nyhetsbrev du er påmeldt hos.
Hva skjer når du bytter navn?
Når du bytter navn, vil ditt nye navn bli registrert i folkeregistret. Det vil si at etter navnebyttet vil ditt nye navn bli registrert hos alle offentlige instanser som trenger navnet ditt. Organisasjoner og institusjoner vil få beskjed. Du vil motta et dokument som bekrefter at du har byttet navn.
Hvor får man bekreftelse på navneendring?
Du får bekreftelsen tilsendt digitalt til din innboks i Altinn. Hvis du trenger bekreftelsen på papir med stempel og signatur, kan du velge det når du bestiller. Utskrift på papir sendes til din folkeregistrerte adresse. Du kan forvente at det tar inntil to uker pluss postgang før du får attesten.
Er passet gyldig etter navneendring?
Nei, passet og førerkortet ditt blir ikke ugyldig med en gang du endrer navn. Men du må få utstedt nytt førerkort og pass med riktig navn på etter at du har fått gjennom navneendringen din. Det er mange som har havnet i situasjon hvor etternavn er endret for tett opp til en bryllupsreise.
Hva er et beskyttet etternavn?
Et beskyttet etternavn er i Norge alle etternavn som ikke has av flere enn 200 personer. Om en person vil endre navn til et beskyttet etternavn, må han eller hun innhente samtykke fra samtlige som har dette etternavnet. For barn under 18 år gis samtykke av den eller dem som har foreldreansvaret.
Les også mer på Lov om personnavn (navneloven) – Kapittel 2. Etternavn, fornavn og mellomnavn – Lovdata
Er det navn som er ulovlig å bruke?
Det som ikke er mulig å bruke er for eksempel banneord, titler (som Konge eller Prinsesse), medisin- og sykdomsnavn, eller fornavn som etternavn og etternavn som fornavn.
Man kan sammenfatte det på en veldig enkel måte: Det er ikke lov med navn som kan gi negative assosiasjoner.
Under 16 år?
Er du under 16 år, må den eller de som har foreldreansvaret melde navneendringen for deg. Er du over 12 år, må du selv også samtykke i navneendringen.
Barn kan registrere seg som digital bruker fra det året de fyller 13 år. (For eksempel MinID eller BankID). Alternativt kan papirskjema benyttes. Les mer på skatteetaten
Skal du ha to etternavn?
Dersom du vil ha to etternavn, må du skrive etternavnene med bindestrek. Vil du unngå bindestreken, må du velge det ene etternavnet som mellomnavn.
Dobbelt etternavn med bindestrek
Eksempel: Petter Hansen-Olsen. Hansen-Olsen er etternavnet.
Dersom du velger å ha dobbelt etternavn, må du alltid bruke hele navnet. I alfabetiserte oversikter står du oppført på første bokstav i første etternavn. I dette eksempelet vil vedkommende stå på H.
Mellomnavn og etternavn
Eksempel: Petter Hansen Olsen. Hansen er mellomnavnet, Olsen er etternavnet.
Dersom du velger to etternavn, hvor det ene er et mellomnavn, er det ingen krav til bruk av mellomnavnet. Du vil stå oppført i telefonkatalogen på første bokstav i etternavnet. I dette eksempelet vil vedkommende stå på O.
Jeg har skiftet navn i utlandet. Hva må jeg gjøre?
Når du har skiftet navn i utlandet, må du fylle ut skjema for navneendring og sende det til:
Skatteetaten
Postboks 9200 Grønland
0134 Oslo
Er du norsk statsborger må du legge ved dokumentasjon fra myndighetene i ditt bostedsland som viser ditt nye navn.
Er du utenlandsk statsborger, bosatt i Norge, må du legge ved dokumentasjon fra myndighetene i ditt statsborgerland.
Les mer på Skatteetaten
Hva betyr bindestrek i navn?
Noen navn er så populære sammen at de har blitt til egne fornavn, som Thorleif og Karianne. Andre ganger skrives navnet med bindestrek for å understreke at begge navnene skal brukes.
Lykke til med navnebytte 🙂